9. BIG Filmfesztivál

 2015.02.25. 09:51

Hamarosan...9.BIG!

 2014.11.22. 10:15

9bigfelhivas_m.jpg

8.BIG Filmfesztivál

 2014.02.25. 15:51

8BIG_PLAKAT.jpg

8.BIG Filmfesztivál

 2014.02.25. 15:51

A BIG Filmfesztiválról

Idén 8. alkalommal rendezzük meg a BIG Filmfesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az országos vonzáskörű eseményre 30 éves korig nevezhetnek a fiatalok rövidfilmjeikkel. Az alkotók köre a felsőoktatásban részt vevő hallgatók, a középiskolás diákok, valamint a szabadúszó fiatalok széles táborából áll. A nevezett rövidfilmek az előzsűrizés után elismert szakmai zsűri elé kerülnek.

A rendezvényen levetítésre kerülnek a fiatalok által készített legjobb rövidfilmek. A kimagaslóan jó alkotásokat komoly díjakkal jutalmazza a zsűri. Az est nyílt szakmai beszélgetéssel zárul.

 A rendezvény mindenki számára nyitott és ingyenesen látogatható. Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

Időpont: 2014. március 22. szombat 13órától

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

 Program

13.00-15.00    I. blokk filmvetítés

15.00-15.30    Szünet

15.30-17.30    II. blokk filmvetítés

17.30-18.30    Szünet és közönségszavazás

19.00               Díjátadó

20.00               Beszélgetés

 

 Az idei zsűri tagjai

 

  • Bicskey Lukács (színész, rendező)
  • Rigó Mária (vágó)
  • Barkóczy Janka (filmesztéta)
  • Pozsgai Zsolt (író, rendező)
  • Bors Adrián (a 7. BIG Filmfesztivál győztese)

BIG-story

 2014.02.25. 15:49

A BIG Filmfesztiválról

Idén 8. alkalommal rendezzük meg a BIG Filmfesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az országos vonzáskörű eseményre 30 éves korig nevezhetnek a fiatalok rövidfilmjeikkel. Számítunk a felsőoktatásban részt vevő hallgatók, a középiskolás diákok, valamint a szabadúszó fiatalok alkotásaira is. A nevezett rövidfilmek az előzsűrizés után elismert szakmai zsűri elé kerülnek. A kimagaslóan jó alkotásokat komoly díjakkal jutalmazzuk. A rendezvény mindenki számára nyitott és ingyenesen látogatható. Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

Időpont: 2014. március 22. szombat 13órától

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

 

A BIG Filmfesztivál rövid története

2006-ban rendeztük meg az első (eredeti nevén) BIG Diákfilmfesztivált, amelynek ekkor még házi műhelymunka-bemutató volt az igazi funkciója. A Bródy Imre Gimnázium (BIG) művészeti tagozatos diákjai által készített filmek kerültek levetítésre ezen az alkalmon.

Ezt követően minden évben volt BIG Diákfilmfesztivál, egyre bővülő érdeklődéssel, nagyobb helyszínnel és nézőközönséggel. A filmkészítők köre is kibővült: Budapestről majd egy év múlva az ország bármely pontjáról is lehetett nevezni igényes alkotásokkal. Természetesen ezáltal a nézők köre is bővült. Így 2012-ben a Toldi moziban szinte teltházas létszámmal tartottuk meg rendezvényünket. Ezekben az években a nevezők köre még csak a középiskolás alkotókat érintette.

Több változást is hozott a 2013-as év. Rendezvényünket egy kimagaslóan presztízsértékű helyen tarthattuk, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A színvonalbeli változást a nevezők körének kibővítése előzte meg: a fiatal, már érettségivel rendelkező filmesek számára is lehetségessé vált a nevezés. Ennek (is) köszönhetően a rendezvény neve 2013 szeptemberétől, csak röviden, BIG Filmfesztiválra változott.

A kezdetektől fogva a fesztivál állandó kísérőrendezvénye a Bródy Imre Gimnázium fotó tagozatos diákjainak alkotásaiból létrejött kiállítás.

A Fesztivál történetében mindig magas színvonalat képviselő zsűri díjazta az alkotásokat (Kardos Sándor, Rigó Mária, Enyedi Ildikó, Pálfi György, Erdélyi Dániel, Gigor Attila, Szászi Zsuzsanna, Xantus János, Báron György és még sokan mások).

A tavalyi év óta legértékesebb díjunk a Sziget-díj, melyet a Sziget Iroda ajánlott fel a legkiemelkedőbb film stábjának, ez pedig: 3 főre szóló Sziget-hetijegy, forgatási engedéllyel. Ezen kívül további értékes díjakat osztunk ki különféle érdemekért (legjobb rendezés, legjobb vágás, legjobb operatőr, közönségdíj stb.).

A neves zsűri, az igényes alkotások, a kiosztott díjak és a minőségi szervezés hozta el a Fesztivál mai népszerűségét.

A BIG most

A 2014. március 22-én BIG Filmfesztivál helyszíne továbbra is az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz. A nevezők körét kibővítettük 30 éves korig, így a középiskolás diákok, a felsőoktatásban részt vevő hallgatók és a szabadúszó fiatal filmesek is nevezhettek rövidfilmjeikkel. A nevezés február 14-én lezárult. Az előzsűrizés is megtörtént. Így különösen izgalmas, hogy a két vetítési blokkba mely filmek kerültek be, és ezek közül milyen alkotásokat emel ki a zsűri. De ha belegondolunk, már önmagában az is rendkívüli érték, ha egy fiatal alkotó filmje levetítésre kerül az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítési blokkokat követően, 19 órától lesz a látványos díjátadó az Uránia kávézójában. Ezt követően alkotói beszélgetés zárja az estet. A rendezvény nyitott és ingyenesen látogatható. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Program

13.00-15.00    I. blokk filmvetítés

15.00-15.30    Szünet

15.30-17.30    II. blokk filmvetítés

17.30-18.30    Szünet és közönségszavazás

19.00               Díjátadó

20.00               Beszélgetés

 

 

 Az idei zsűri tagjai

 

  • Bicskey Lukács (színész, rendező)
  • Rigó Mária (vágó)
  • Barkóczy Janka (filmesztéta)
  • Pozsgai Zsolt (író, rendező)
  • Bors Adrián (a 7. BIG Filmfesztivál győztese)